Het paard beweegt zoals de ruiter beweegt

Word je bewust van je bewegingspatronen en verbeter je coördinatie

We weten als ruiter allemaal hoe belangrijk onze houding en zit is. Het bepaalt voor het grootste deel hoe een paard op je reageert en in hoeverre het in balans kan werken met jou in het zadel.

Vanuit de basics van Centered Riding help ik je om paard te rijden vanuit gevoel + coördinatie en met zo min mogelijk spierkracht. We werken aan je lichaamsbewustzijn en de invloed van je bewegingen, spierspanning en ademhaling op je paard en het rijden.

Leer écht meebewegen met je paard. Ontdek hoe jouw eigen houding jouw paard kan helpen aan soepelere overgangen. Ik help je graag op weg om de basics van Centered Riding toe te passen in je reguliere rijden.

“Centered Riding is geen discipline op zichzelf. Het is rijden in zijn meest pure en eenvoudige vorm, zodat het geïntegreerd kan worden in alle rijdisciplines”
Sally Swift

Paardrijden door middel van blijven leren en jezelf willen verbeteren.

Centered Riding is waardevol voor iedere ruiter ongeacht discipline en niveau. Het staat voor leren paardrijden vanuit je ‘skelet’. Wordt je bewust welke spieren en energie je inzet om zo meer symmetrie in je lichaam te houden tijdens het rijden. Verbeter de communicatie met je paard en volg de bewegingen van je paard beter!

Centered Riding is ontwikkeld door de Amerikaanse Sally Swift.

Het is ontstaan door verschillende technieken van bodywork, waaronder Thai Chi, Alexandertechniek en de kennis van de anatomie van paard en ruiter toe te passen. Centered Riding maakt onder andere gebruik van bodywork, grond oefeningen en visualisatie. Hierdoor ontwikkel je als ruiter lichaamsbewustzijn doordat je leert vanuit lichaam en geest je balans te vinden.

Enkele basics van Centered Riding:

  • Zachte ogen (verbreden je blikveld en zorgen voor meer gevoel en bewustzijn)
  • Ademhaling (lage ademhaling verminderd spanning, helpt je paard te ontspannen en sneller te reageren op de hulpen die gegeven worden)
  • Centreren (laag in je onderbuik, zorgt voor een stabiele, harmonieuze zit)
  • Comparable parts (vergelijkende delen tussen mens & paard bewust inzetten)
  • Blokken bouwen (eigenlijk ‘rechtrichten voor ruiters’; het geeft je lichaam een stevige, gebalanceerde zit en het vergroot het gebruik van je botten i.p.v. je spieren)
  • Heldere intentie (zorgt voor duidelijkheid naar jezelf en je paard toe)
  • Gronding (bewustzijn van je voeten in de beugels en van je zit in het zadel)

Al deze technieken zorgen er uiteindelijk voor dat je een grotere vrijheid van beweging, soepelheid en coördinatie hebt, waardoor je paard met een verbeterde balans en een bewuster lichaam kan bewegen.

Oefen de basics van Centered Riding op Joker’s Jada

Op Jada kan je in alle rust, veilig oefenen. Ze is een enorm fijne aanvulling op mijn lessen Houding & Zit. Met de Joker kan ik demo’s en lesdagen op locatie verzorgen. Lees hier meer over de mechanische rijsimulator of plan direct een les in.