Over Anoek van Kol

Over Bob Wenstedt

Over de instructeur(s)

Sinds 2022 is Joker’s Jada in het bezit van Anoek van Kol van Avankol.nl. Anoek is gediplomeerd instructrice (ORUN + Centered Riding) en ze helpt je graag met je houding en zit. Jada woont bij Anoek aan huis. Zo is het altijd mogelijk om in Beek, Montferland een les te volgen.

Anoek en Bob hebben regelmatig een samenwerking. In 2023 staan er meerdere lesdagen op de planning. Sluit aan bij een van de gepland lesdagen óf organiseer een lesdag op jouw locatie!

Bij een privé- of duoles les in Beek heb je altijd les van Anoek. Bij een lesdag op jouw locatie kan ook instructeur Bob Wenstedt van True Horsemanship ingehuurd worden.  Bob is gediplomeerd instructeur (Franklin Method). Bob helpt je met het verbeteren en vergemakkelijken van je houding en beweging met hulpmiddelen, zoals de Franklin ballen of banden.

Anoek

Ik ben 31 jaar en ik woon in Beek samen met Erik, onze paarden Suppie, Ramira en Galoppy. En natuurlijk met Joker’s Jada. In 2013 startte ik AvanKol.nl en in 2022 was Joker’s Jada een grote aanvulling op mijn lessen en workshops.

Mijn opleidingen zijn divers en vullen elkaar in mijn ogen goed aan. Hierdoor heb ik een brede blik op de paardenwereld en gebruik ik in de lessen wat er op dat moment bij de ruiter en het paard past. Ik vind het erg leuk om ruiter en paard verder te helpen. Zowel qua niveau in opleiding als in de onderlinge communicatie en relatie.

Voor mij spelen intentie en gevoel een belangrijke rol in de samenwerking van ruiter en paard. Door die twee helder te hebben en te versterken, komt er meer plezier en vertrouwen. En dát is voor mij de basis in de omgang met paarden.

Mijn opleidingen

Mijn basis in het lesgeven legde ik met de Orun 2 (KNHS). Hier leerde ik onder andere over biomechanica, bouw van paarden en het lesgeven aan groepen. Vanuit de opleiding Academische Rijkunst (Human & Horse Academy) zie ik de bouw van het paard en hoe elk paard het beste getraind kan worden. 

Als Joker Trainer houd ik mijn kennis bij via de Joker Update voor instructeurs en de Houding & Zit leerlijn (Aedes). Bij de opleiding Centered Riding (Margreet Bouwmeester) leerde ik kijken naar de houding en zit van de ruiter en het effect hiervan op het paard. 

En aangezien het mentale stuk haast net zo belangrijk is als onze houding en zit, ben ik ook gediplomeerd Gedragscoach (BenVitaal) en Equine Assisted Coach (Horsesense). En volgde ik meerdere masterclasses Ruiterpsychologie (o.a. Emiel Voest Freestyle Academie & Van Hall Larenstein)

Vanuit mijn achtergrond in DISC en HorseProfile kan ik inspelen op de communicatie- en leerstijl van de ruiter én het paard en de ideale manier van trainen en leren voor zowel jou als je paard.

Qua veiligheid heb ik mijn BHV en EHBO-diploma en deze houd ik jaarlijks bij. Meer over mij vind je op www.AvanKol.nl

Bob

In Zeddam vind je mijn paarden en paddock paradise. Hier geef ik lessen, clinics en workshops vanuit mijn bedrijf True Horsemanship.

Wat betreft het rijden, of je nu beginner bent, of op hoog niveau wedstrijden rijdt of zonder teugels rijdt, jouw manier van zitten en houding (jouw balans, beweging en ontspanning is ‘key’ in het rijden. Zodra je op een paard zit, zal je moeten weten en kunnen voelen wat er gebeurd en hoe je daarin wil en kan communiceren met het paard onder je.

Een paard heeft het nooit fout, een paard laat alleen maar zien wat hij denkt dat ie moet doen, of wat ie geleerd heeft te moeten doen. Jouw communicatie is cruciaal en begint bij weten wat je wil, hoe je dit gaat communiceren vanuit; energie en lichaamstaal en hoe je dan in communicatie blijft.

Mijn opleidingen

In 2013 maakte ik een grote omslag in mijn leven: ik pakte wat spullen en vertrok met paard en al naar Zwitserland om daar enkele jaren bij 5-sterren parelli instructeur Michael Wanzenried in de leer te gaan. Ik ben heel blij met mijn beslissing om bij Michael te leren en te werken en ik ben hem heel erg dankbaar voor alles wat ik geleerd heb. Zowel over horsemanship, over paarden, hoe les te geven, de basis van Philippe Karl te leren en hoe paarden natural te houden.

Ik volgde de instructeursopleiding in de ‘Academische rijkunst‘ bij Marion Alblas, om mij verder te verdiepen en ontwikkelen wat betreft de paarden, de rijkunst, grondwerk en mijzelf als Horseman. Ik blijf nog altijd lessen nemen en workshops volgen om mijn kennis actueel te houden en uit te breiden.

Sinds september 2019 ben ik de eerste mannelijke instructeur in Nederland en België die gecertificeerd is om de Franklin® Method ballen te gebruiken in lessen, trainingen en het coachen daarmee. Deze methode en ballen geven jouw lijf de directe feedback in jouw eigen lijf, waar jouw natuurlijke beweging en balans zit. Geen enkele instructeur of persoon kan jouw ooit die informatie, dat specifieke gevoel geven. Gecombineerd met de positieve insteek en juiste anatomische kennis van jouw lijf, wordt de juiste balans vinden in ontspanning, ineens bijna kinderspel! Had ik hier 33 jaar geleden maar mee leren paardrijden 😉